Kistor i trä

Har du bestämt vilken kista du vill begravas i? En kista i trä är ett miljövänlig alternativ och det finns många olika varianter man kan välja mellan. Det vanligaste är att välja en kista som är tillverkad av spånskivor, furu, björk, bok eller ek. Skarvarna och handtagen görs vanligtvis av metall.

Målad eller lackad kista

Det går att köpa en kista som redan är målad eller lackad. Färgerna brukar vanligtvis gå i brunt, svart eller vitt. Vill man hellre måla kistan själv kan man köpa en kista som är obehandlad. Det ger möjlighet att själv välja färg, och man kan exempelvis välja den avlidnes favoritfärg.

Att inreda kistan

De flesta kistor är cirka 2 meter långa och 50 cm breda, men man kan beställa en annan storlek om man vill. Inredningen består vanligtvis av en vadderad bädd, kudde, klädda sidor och ett vadderat täcke. Tyget kan vara enkel papperskvalitet eller en lite mer påkostad tygkvalitet. Det går även att förse kistan med sin egen inredning i form av täcke, lakan och kudde.

En vacker träkista

En personlig kista

Det går att personalisera kistan så att den passar den avlidnes personlighet, vilket många gånger gör det lättare för en del anhöriga att ta farväl. Det går även att göra utsidan på kistan personlig och inte enbart genom färgval. Stenar såsom älvdalsporfyr eller quartzite kan sättas in i träet och dekorationer kan målas på kistans utsida. Det är de anhöriga som bestämmer hur kistan ska utformas.