Blommor för kyrkogården

Att gå till kyrkogården kan vara vilsamt, men också känslofyllt. Det beror på hur man relaterar till den eller dem som är begravda just där. Beroende på hur betydelsefull den begravda personen är för individen, desto viktigare blir det att välja rätt sorts blommor till graven. Ibland kan det hända att det är flera personer som sköter en och samma grav. Då är det viktigt att diskutera önskemål och tankar kring hur man vill att graven ska se ut, eller om det bara ska läggas dit blommor då och då.

Vanligt med vita och gröna växter

När man besöker en grav vill man ofta gärna ta med en lämplig blomma. Blomman får gärna kännas personlig. Ofta väljs vita blommor eftersom de oftast passar bra ihop med andra blommor som eventuellt redan finns på graven, samt eftersom de förstärker känslan av frid. Många gånger väljer också människor att bara plantera gröna växter på graven eftersom de håller sig fina länge, och är lätta att sköta. På vintern är det vanligt att plantera växter som ljung eller små enbuskar, medan våren och sommaren vanligen är en tid då gravarna fylls med blommor som penséer, pelargon och lobelia.

Välja rätt blommor

Det är viktigt att välja blommor som inte är för stora så de tar upp hela graven. Det är bra att satsa på lättskötta blommor som håller sig fina större delen av året och som inte skräpar ner så mycket. Om man har svårt att ta hand om graven själv kan den som är gravrättsinnehavare besluta om att församlingen ska sköta om graven och plantera blommor efter sina önskemål. Detta kostar dock pengar och det är inget som andra än gravrättsinnehavaren kan göra något åt. Ingen annan kan till exempel åka till graven och plantera om detta beslut tagits.

Små och lättskötta blommor

Ofta när man kommer till en kyrkogård kan man se gravar överrösta av blommor. Ibland kan man inte ens se gravstenen för alla blommor. Ofta är det tal om blommor om kommer skräpa ner och som kanske inte håller sig fina längre än några dagar. Då måste någon till graven och städa upp. Om man kommer överens om att göra planteringar med blommor eller gröna växter som håller sig fina hela året och kanske bara då och då lägger dit en liten blombukett som den som lagt dit också får åka dit och ta bort kan man se till att graven alltid håller sig i gått och välvårdat skick. Då kan man visa sin tacksamhet för personen som avlidit på ett bra sätt.